Çarşamba, Mart 23, 2005

Ambulansla fark yaratmak

Japonlar hakkında konuşmayı çok severiz. Ortaokuldayken Türkçe hocam; Japonlar, Avrupa'ya çok uzak olduğu için araba montajlarını gemide yaptıklarını anlatmışdı. Yani araba parçalarını büyük bir gemiye yüklüyorlar, ve geminin yolculuğu sırasında montajı bitiriyorlarmış. İsrafları (muda) yok etmek Japon kültürünün bir parçasıdır. Ve burada da, normalde, değer katmayan ulaşım zamanı israfını değere dönüştürüyorlar. Böylece uzak diyarlara mal satma imkanına kavuşuyorlar.
Çevremize baktığımızda yukarıdaki örneğin bir çok benzerini görüyoruz. Ambulanslar mesela, hastayı almaya giderken, ambulansın içinde gerekli ön hazırlıklar yapılıyor, ve dönerken de yolda hastaya ilk müdahaleleri yapılıyor. Ya da inşaatlere giden hazır beton kamyonlarına bakın. Kamyonlar inşaate yetişene kadar, kamyonun silindiri, çimentoyu karıştırmaya devam eder.
Bugun de Springwise'da ilginç bir örneğe rasladım. Wisconson'da kurulu bir pizza şirketi (SuperFastPizza), 15 dakika içinde pizzanızı(istediğiniz) evinize teslim eden bir sistem kurmuş. İşin sırrı kullandıkları mutfaklı karavanlarda. Bu tekerlekli mutfaklar, yolda giderken siparişleriniz buradaki fırınlarda pişiyor. Yoğun rekabetin yaşandığı pizza işinde ilginç bir farklılaşma noktası.
Sizin işinizin bir ambulansı olsa, bununla nasıl fark yaratabilirsiniz?

Hiç yorum yok: