Çarşamba, Mart 02, 2005

3.GSM KONGRESİNİN ARDINDAN

3. dünya GSM kongresi Cannes'da yapıldı. Bu etkinliğin ardından, kongre katılımcılarından Murat Bahar ile "Mobil Dünya Nereye?" adlı seminere katıldım. İşte, seminerde önemli bulduğum başlıklar.
1- Operatorlerin abone başına elde ettikleri gelir gitgide azalıyor. Bu gelir içerisinde ses aktarımı, %80 lik bir bölümü oluşturuyor, ancak önümüzdeki dönemde bu oranda ciddi azalmalar bekleniyor. "Ses Aktarımı" gitgide bir meta haline geliyor.
2- Bazı yeni teknolojiler varki insanı çok heyecanlandırıyor. Mesela Mobil TV yada mobile konferans. Cep telefonunuz ile TV izleyebilmeye yada görüntülü iletişim kurmaya ne kadar istekliyiz. Temkinli olmakta fayda var. Yapılan araştırmalar, insanların uzun süreli olarak cep telefonlarından görüntü izlemeye istekli olmadıklarını, ancak kısa görüntülere belki talep olabileceğini göstermiş.
3- Mobil dünya, internet dünyasından biraz daha farklı. Internetin gerçeği bedava içeriktir. Ancak, insanlar mobil içeriğe 5Euro'ya kadar düşünmeden ödeme yapabilirler. Örneğini müzik piyasasından görebiliriz. Yalın'ın Zalim melodisi Turkiye'de tam 500000 satmış. 32 kontorden ne kadar gelir yaratıldığını hesaplayın.
4- GSM geleceğin en güçlü ödeme aracı konumunda.
5- Google suggest özelliği, cep telefonları için de yolda. Mesela cep telefonunuzda, 2 tuşuna bastığınızda, Ahmet'i mi arayacaksınız, Ali'ye mesaj mı yazacaksınız? Amazon.com'a mı gireceksiniz, geçmiş alışkanlıklarınıza göre size öneren akıllı arabirimler göreceğiz.
6-Spam Mesajlar, kullanıcılarda olumsuz tepki yaratıyor. Örneğin, WorldCard, Bonuscard'ın gönderdiği kampanya haberleri kullanıcılarda rahatsızlık yaratıyor. Mesela şu tip senaryolar, bir marketin yada sinemanın önünden geçerken, cebinize oradaki size özel promosyon sunan uygulamalar, başarısız olacağa benziyor.

Hiç yorum yok: