Perşembe, Kasım 17, 2005

Pazarlamayı Sessiz Sedasız Degistiren 10 Guc: 1 Torrent

Pazarlamayı sessiz sedasız degistiren trendlerden ilki Torrent'dir. Torrent (ve diger paylasım programları) sayesinde bilgisayar kullanıcıları kolaylıkla dosyalarını paylasabilmektedir. Aynı zamanda digerleri tarafından paylasılılmış diger dosyalara ulasabilmektedirler. Eger Torrent gibi bir program kullanıyorsanız istediginiz her turlu programa, oyuna, filme ve muzige kolaylıkla ulaşırsınız. Ve bu tip ürünlere bir daha para ödemezsiniz. Bu paylaşım sisteminde sirketlere yer yoktur. Paylasım, kullanıcılarla diger kullanıcılar arasında gerceklesir. Simdiye kadar ki deneyimlerimiz gösteriyor ki basta müzik, yazılım gibi sektorler büyük zarara uğramıştır. Ancak inanın bu sadece buzdağının görünen yüzü. Bu trend, modadan, basına; otomobilden, beyaz eşyaya kadar herturlu sektorun karlarını eritmek icin tetiktedir. Ote yandan, tum sektorlerin kurallarını degistirmek ve yeni is modelleri yaratmak isteyen girişimciler icin buyuk fırsatlar barındırır. Bu trend sektor yapılarını nasıl etkileyecek? Batıda ilk orneklerini yeni yeni gormeye basladık. Tahminim 3 sene icinde bu is modeli, tum sektörlerin kar modelini derinden etkileyecektir.
Bu konuda ki ilk ornegim, mybookyourbook sirketidir. Paylasım mantıgını purussuzce alıp basılı kitap sektorune uygulamayı başarmıştır. İsleyiş şu şekilde; paylaşacağınız en az 10 kitaptan oluşan bir liste ile sisteme uye oluyorsunuz. Uye olduktan sonra, diger kisilerin sahip oldugu kitapları görürsünüz. Begendiginiz kitabı rezerve ettiginiz zaman, kitap sahibi kitabı size karsıdan odemeli olarak kitabı gonderir. 6 hafta sonunda kitap tekrar kataloga eklenir. Başka birisi kitabı istedigi zamanda aynı kitabı tekrar siz aynı şekilde gonderirsiniz.
Lendmonkey şirketi ise bu sistemi DVD kiralamaya uyarlamıştır. Müsteriler bu sistemle DVD kiraladıgı zaman gecikme ucreti ödemeden ve sadece posta parasına orjinal DVD kiralayabiliyorsunuz. Sistem, geleneksel DVD kiralama şirketlerine meydan okuyor. Muşterilere carpıcı sekilde ucuz DVD sunarak onları ciddi şekilde tehtit ediyor. Otomobilden, turizme; kıyafetten cep telefonuna tum sektorlerde sektoru aynı sekilde tehtit eden bir oyuncu cikacaktir. Paylasım ekonomisini anlamadan düsen karların sebebini ya anlayamayacagiz ya da muzik sektorunun (genelde) gosterdigi gibi yanlis sekilde yorumlayacagiz.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Bu trendin oldukça etkili olabileceği fikrine katılıyorum. Kafama takılan tek nokta 3 sene tahminini nasıl yaptığın. Yapılan bir araştırma var mı bu konuda?

Adsız dedi ki...

Bu tahmin kişisel bir tahmin aslında. Kazaa, Torrent logibi programların tüm dunyaya yayılması 3 yıl kadar surmustu. Gelisen teknoloji ile bu sürenin yarıyarıya azalabilecegini tahmin ettim. Ayrıca Torrent tipi sirketlerin sektorden sektore yayılması icin de 1,5 sene tahminini yapınca bu sayıya ulastım. Aslında isin aciliyetini gostermek amacıyla kullanılmıs bir tahmin.

Onur Yuksel dedi ki...

Süre konusunda daha kısa olacağı kanısındayım. Neden nerseniz? kazaa emule yada p2p paylaşım programlarının ataları ilk çıktığında dediğin gibi yayılımı uzun sürdü. Ama onun benzeri bir program çıktığında "bearshare" yada torrent lerin alternatifi olarak gözüken exeen (adını yanlış hatırlıyor olabilirim) çıktıkları ilk haftada kullanıcı sayısı patlaması yaptılar. Siyah beyaz televizyon varsa renklisi çıktığında alım talebi çok daha fazla olur.

Adsız dedi ki...

Ben bu sistemin de uzun süreli kar getireceğine inanmıyorum. Bence özellikle filmler sponsorlar tarafından üretilip ücretsiz her ortamda dağıtılır hale gelecek. Prodüktör de sponsordan parasını alacak. Yani artık bir süre sonra film yapıp gişe karı diye birşey, dvd satmak diye birşey kalmayacak.