Perşembe, Kasım 24, 2005

Cep Telefonları Yeni Nesle Göre Değil

Tabi ki büyük bir genelleme yapıyorum ama şu ayrıntı dikkatimi çekiyor. Messenger tarzı programlarda kişiler kendi profillerini kendileri belirler. Istediği avatarı (resmi) seçebilir, o anki duygusuna göre ismini değiştirebilir... Yani, messenger'da birisiyle iletişim kurduğunuz zaman karşıda görünen profili tamamen sen kendin seçersin. Ancak, cep telefonlarındaki durum tersine. Arkadaşımı aradığımda, kendisi beni hangi isimle kaydetmişse, telefonda o isim gözükür, arkadaşım benim için özel bir melodi atamışsa, benim seçimime bağlı olmadan o meldodiyi kullanabilir. Messenger'da sen karşıdakine profilinle hangi mesajı vermek istiyorsan o mesajı verebilirsin, ancak cep telefonunda karşıdaki seni nasıl görmek istiyorsa o şekilde görünürsün. İlkinde aktifsin, ikincisinde ise tamamen pasifsin.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

onu da bir yana bırak cep telefonlarının kendilerini ne kadar kişiselleştirebiliyoruz ki.. sadece kapak değiştirebilmek kişiselleştirmek değil ki..


baris
ajans yirmiyedi.

Adsız dedi ki...

ben de pek telefonumu kişiselleştirmiyorum. Geçen dikkat ettim uzun zamandır aynı melodiyi kullanıyorum.
Ayrıca olaya bir de karşı taraftan bakmak lazım. eger ben cep telefonuma istediğim kişiyi istediğim şekilde kaytedemezsem veya ona melodi belirleyemezsen bunun ne anlamı var. Bence bu çok daha önemlii
Sami Hotak

Adsız dedi ki...

Skin çıktı mertlik bozuldu demişti bir bilgisayarcı arkadaşım. bunun sonu olmayacak demiştim. Öyle oldu. Kişiselleşmiş yada farklılaşmış ürün satışı önümüzdeki 10 yıla damga vuracak. En çok kazanacak şirketler bu yan ürünleri fazlasıyla üreten hatta müşteriye tasarlatan şirketler olacak. Telefon, her şeyini kendin toparlayacaksın wen sitesinden kapağından sesine ve adresine gelecek. Yada diğerleri. IKEA nın son çalışması bu adımın başlangıcı bence. "Kişiye Özel tasarım" artık buna yoğunlak gerekiyor.

Adsız dedi ki...

Bence çok önemli bir ayrıntıya değinmişsin. Şöyle bir şey yapılabilir (mi?) telefon hattımız diyelim ki turkcell e ait bir numara, o zaman o hattı alırken ya da aldıktan sonra internetten işlem merkezinden kişiselleştir diye bir bölüm olsa, oraya melodi resim gibi seyler yuklense, sonrasında diyelimki benim telefon numaramı arkadaşım kaydetmek istediginde, ona soyle bır soru sorulsun, bu kişinin kendi kişisel özelliklerini etkinleştirmek istiyormusunuz diye, yani isterse baksın bakalım ben hangi melodıyı secmısım kendıme, ısterse kullansın begenmezse kendısı ayarlasın.