Pazar, Mayıs 01, 2005

Ne demeli?

Gary Hamel, geleceğin şirketi için ne yapacağımıza karar vermeden önce bir kaç kavramı netleştirmemiz gerektiğini söylüyor.
İkimiz aynı ürünü aynı müşteriye satmaya çalışıyorsak birbirimizin rakibi sayılırız. Peki hem siz hemde ben aynı ürün veya hizmeti aynı tedarikçiden temiz ediyorsak bunu nasıl adlandırmalı? Yada ikimiz de değişik ürünleri aynı müşteriye satmaya çalışıyorsak buna ne demeli?
Bir tane de ben ekliyorum... Ürünü satın alan kişiye yada kullanan kişiye müşteri diyoruz, Peki ürünü satın alan kişi aynı zamanda ürünü şekillendiren veya tasarımına yardımcı olmuşsa ona ne demeli?

1 yorum:

Mehmet Doğan dedi ki...

Iste o kisiye "ic tuketici" denmeli ki bu kavram son yillarda cok onem kazandi. Bircok buyuk boyutlu sirket, ic piyasaya yani calisanlarina urun ve marka pazarlamaya basladi ki bunun iki degisik efekti var. Birincisi, pazarlama icin cok buyuk bir cabaya gerek kalmiyor, ikincisi ise eger "ic tuketici" memnuniyeti artarsa, daha verimli calisip, bedava "dis tuketici" pazarlamasi yapiyor. Buna katilanlardan biri ise GM Pontiac. TV reklamlarinda bile, GM'de calismayi ozendirecek sekilde "ic tuketici" reklami yapiyor.