Salı, Ocak 17, 2006

Müzik Dağıtımının Geleceği

Internet, müzik yapımcılarına büyük zarar vermekte. İnsanlar, forumlar, dosya paylaşım siteleri, peer2peer yazılımları sayesinde istedikleri şarkılara birkaç dakikada ulaşmaktadır. Bugun illegal müzik dağıtımı, internetten legal müzik dağıtımından(itunes vb.) altı kat fazladır. Peki, müzik sektörü illegal müzik dağıtımını nasıl engelleyebilir? Bunun en mantıklı cevabı engellemeyerek aksine destekleyerek. Bugün, müzik dağıtımına devrimci bir iş modeli getiren weedshare ile tanıştım. Weedshare’in yaklaşımı şu şekilde, siteden istediğin şarkıyı indir ve üç defaya kadar bedava dinle. Beğenirsen satın al. Şarkı başına sabit bir ödeme yap. Beğendiğin şarkıları arkadaşlarınla paylaş. Paylaşmak tamamen serbest. Eğer onlar da beğenirse ve şarkıyı satın alırlarsa sende satış üzerinden %20 komisyon al. Hem, müzik zevkinle arkadaşlarını etkile, hem de para kazan. Bu iş modeli, müsik sektörünü zor durumdan çıkaracak iş modellerinden biri olabilir. Sunu da ekleyeyim, müzik sektörünün bugün içinde bulunduğu zor durumda yarın diğer bütün sektörler kalabilir. Bakınız: Pazarlamayı sessiz sedasız değiştiren 10 güç Kategoriler Yeni iş modeli, Torrent, Word-of-Mouth, Dağıtım ve Fiyatlama ilgili yazılar Pazarlamayı sessiz sedasız değiştiren 10 güç

2 yorum:

Onur Yuksel dedi ki...

yaklaşım olarak gayet iyi ama aklımdaki soru şu: %100 bedava ulaşma imkanı varken niye bu zahmete girilecek? internet kullanıcıları emule, kazaa vb programları kullanarak istedikleri albume ücret ödemeden sahip olabiliyor. Bunu nasıl engelleyecekler (ya da engelleme güçleri var mı?) bence asıl sorun burada.

Adsız dedi ki...

uzun zamandır inceleğim bir konudur müzik ve üzerinde çalıştığım modellerden biri de weedshare bazlı bir model kurabilmek. tabii telif haklarını göğüsleyecek bir mali yapı gerekliliği çok aşikar.

% 100 bedava ulaşma imkanı varken neden bu zahmete girilsin sorusu ise en çok karşılaşılan bir açmaz gibi. en basit cevap ise, sevdiğin sanatçıya destek olmak denebilir. başka bir açıdan bakarsak, sevdiğin sanatçıdan çalıyor durumda % 100 bedavacılar. dünyada ve türkiye de bunun önüne geçilebilmesi için bir çok metod ve strateji üzerinde çalışılıyor.

korsan müzik konusunun karşısına yasal bir platform konulduğunda ise, korsan tüketicilerin, hiç müzik indirmeyenlere oranla 4 misli satın alma gerçekleştirdikleri ise bir başka parametre.

internet ve dosya paylaşımı bir günde bu boyutlara ulaşmadığı gibi, bir günde mücadelenin kazanılması da mümkün değil. amerikada cd ve kaset satışları ard arda %20lik düşüşler yaşamışken, korsanla mücadele gün geçtikçe daha da artacak. geçenlerde isviçrede korsan paylaşıma izin veren siteye yapılan baskının arkasından amerikanın çıkması şaşırtıcı değil.

konu detaylı ve çetrefilli. son söz: eğitim şart :)